Kinetoterapia este o componenta a medicinei fizice si reprezinta un ansamblu de tehnici, metode si exercitii fizice care au drept scop restabilirea miscarii fiziologice.
Beneficiile kinetoterapiei
- previne si amana instalarea bolii;
- intareste organismul;
- creste imunitatea;
- faciliteaza starea de bine.
Indicatiile kinetoterapiei:
In sens larg orice afectiune care presupune alterarea miscarii fiziologice umane. In sens restrans putem discuta pe diverse afectiuni (patologii):
- paralizii cerebrale (tetrapareze, parapareze, hemipareze)
- paralizii periferice (plex brachial, nerv radial, nerv facial);
- afectiuni ortopedice la nivelul membrelor (entorse, fracturi, luxatii);
- afectiuni ortopedice la nivelul coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze);
- malformatii congenitale (picior stramb, displazie sold);
- afectiuni neuromusculare (distrofie musculara, amiotrofie spinala);
- sindroame genetice (Down, Fragil X, Rett, Williams, etc)
- torticolis.
Masajul terapeutic presupune manipularea straturilor superficiale si profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv in scopul obtinerii unui efect sedativ (relaxant) sau tonifiant (excitant) in functie de tehnicile folosite.
Benefic in cresterea circulatiei sanguine, pentru stimularea drenajului limfatic, reducerea durerilor musculare, in corectarea posturii si relaxarea musculaturii.
Benzi kinsesiologice
Efectele fiziologice ale terapiei cu benzi kinesiologice sunt: reducerea si eliminarea durerii, facilitatearea relaxarii musculare, reducerea contracturilor si proceselor inflamatorii si ofera suport ligamental.
Programele de kinetoterapie sunt special concepute, personalizate in functie de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, stadiul de evolutie a bolii si existenta altor afectiuni.